În urmă cu aproape un an, în micuţa lor casă, o cameră practic împărţită în două, au intrat voluntarii Salvaţi Copiii.
„Prima oară când am mers acolo, nu era chiar foarte frig afară. Dar era mai frig în casă, asta a fost prima senzaţie pe care am avut-o. Copiiierau îmbrăcaţi în casă”, îşi aminteşte Mircea Petriuc.
Casa, din chirpici, nu era izolată, iar pereţii erau plini de crăpături. Soba era una artizanală şi reprezenta un real pericol.
Mircea lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a „înrolat” la Salvaţi Copiii, din dorinţa de a ajuta. Ca pompier a văzut multe nenorociri în timpul intervenţiilor la care a participat.
Când a intrat, însă, în locuinţa familiei Pascariu şi a realizat în ce condiţii trăiesc cei patru copii ai Marcelei, şi-a promis să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a salva aceste suflete nevinovate.
„Am pus un zâmbet în acea casă”
Împreună cu Camelia Iordache, preşedinta Salvaţi Copiii Suceava, au pus pe hârtie proiectul CASA (Construim, Asistăm Social, Acţionăm) şi şi-au propus să facă o nouă casă familiei Pascariu.
Au făcut proiectul viitoarei case, iar costurile sunt în jur de 10.000 de euro. Au căutat sponsori şi, plini de optimism, au bătut pe la uşile mai multor societăţi. Fără prea mare succes însă.
Nu au abandonat planul lor şi au demarat o campanie pe Facebook, organizând şi un spectacol caritabil şi reuşind să strângă 2.900 de lei.
Din acei bani, Mircea, ajutat de mai mulţi colegi de la pompieri, a izolat casuţa familiei Pascariu, iar voluntarii de la Salvaţi Copiiii-au dat culoare la propriu şi la figurat. „Am pus un zâmbet în acea casă”, zâmbeşte emoţionat Mircea.
Ca şi când nu ar fi fost de ajuns necazurile familiei Pascariu, în urmă cu doi ani Nicuşor, copilul de 9 anişori, a fost bătut de colegi de la şcoală, reproşându-i-se că este sărăntoc. De atunci, copilul a dezvoltat un comportament psihotic şi a fost diagnosticat cu epilepsie, fiind sub tratament. A uitat să zâmbească, până când micuţa lor curte s-a umplut de voluntari ai organizaţiei Salvaţi Copiii. Sunt noii şi singurii lor prieteni.
În cea mai mică căsuţă din Liteni e acum cald. Afară a nins, iar cei patru copii şi mama lor au grijă unul de celălalt.
Marcela, mama, are grijă de doi bătrâni din sat şi munceşte aproape toată ziua. Câştigă 600 de lei, iar din aceşti bani şi din alocaţiile copiilor reuşeşte să-i ţină curaţi, să le dea de mâncare şi să-i trimită la şcoală.
Pentru că nu ştiu dacă Moş Crăciun va intra şi în căsuţa lor, copiii Marcelei nu s-au gândit încă ce i-ar putea cere.
Ar vrea totuşi, şopteşte Nicuşor, un brad împodobit în casă, lângă geam, să fie siguri că Moşul nu o să-i treacă cu vederea.
Iar Moşul va ajunge cu siguranţă, ne asigură Mircea şi Camelia, care nu vor să renunţe la planul lor şi speră ca la anul să reuşească să construiască o nouă casă familiei Pascariu.
Părerea ta