Aici, peste 100 de copii care au trecut prin adevărate drame sufleteşti, care au uitat la un moment dat să zâmbească sau să viseze ori care nici măcar nu au ştiut ce înseamnă aceste lucruri şi-au găsit familia.
E, dacă vreţi, un rai pe pământ al acestor copii, care au primit o nouă şansă. O nouă viaţă.
Așezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” de la Rădăuți este un proiect inedit în România, un proiect care a luat naștere datorită părintelui arhimandrit Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana.
Părintele s-a zbătut să dea viață visului de a aduce speranță în sufletele greu încercate ale copiilor care, împinși de foame, de sărăcie, băteau zi de zi la porţile mănăstirii.
Complexul a fost dat parțial în folosință, iar acum e casă pentru nu mai puţin de 114 copii, de la micuţi de 2 anișori la tineri ajunşi la majorat.
Grupaţi pe vârste, băieţi şi fete locuiesc în zece vile în cadrul aşezământului. Pe dinafară, pentru cine nu ştie, arată ca un cartier de lux, în care zici sigur că locuiesc cine ştie ce persoane înstărite. Şi da, de ce nu, dincolo de porţile mari ale complexului, e bogăţie mare. Sufletească.
Copiii merg la școli şi grădinițe din Rădăuți, fiind duşi şi luaţi de la ore cu microbuzele centrului.
Au la așezământ teren de sport, sală de calculatoare, atelier de creaţie, tot ce au nevoie pentru a-şi petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut.
Au medic, trei asistente şi program de alimentaţie calculat special pentru a le oferi necesarul de calorii şi vitamine.
Sunt în schimb şi reguli de respectat, fiecare casă având regulamentul ei.
Care şi când face curăţenie la bucătărie, cine duce rufele la spălătorie, cine şterge praful … sarcinile sunt bine împărţite, tocmai pentru a-i responsabiliza.
Tată şi mamă le sunt arhidiaconul Iustin Tănase, un tânăr preot care are în grijă complexul, şi maica Ecaterina, psihologul aşezământului.
Fondurile destinate acestui proiect nu acoperă de multe ori nici măcar jumătate din necesar, însă stareţul Iustin Dragomir direcţionează veniturile şi resursele Mănăstirii Bogdana către micuţii cu suflet mare de la aşezământul de la intrarea în Rădăuţi.
„Rezultatele nu sunt bune, ci sunt foarte bune. Dacă în prima fază ne-am confruntat cu copii care nu voiau să meargă la şcoală, acum promovabilitatea este de sută la sută, în primul trimestru al anului trecut aveam 18 premianţi, iar vara asta 31. Astă iarnă, în vacanţă, aveam 87 de copii, din care 48 au plecat în vacanţă, vara asta au fost 112 şi nu a mai vrut să plece nici unul acasă”, zâmbește cu căldură arhimandritul Iustin Dragomir, cel care îşi merită cu prisosință locul în Top 10 Suceveni.
Părerea ta