Cu aproape un sfert dintre localnici plecați la muncă prin toate colţurile lumii, Marginea a ajuns mai cunoscută în ultimii ani datorită solidarității localnicilor, decât prin ceramica neagră sau olăritul specifice comunei situate la câțiva kilometri de municipiul Rădăuți.
Vă amintiți? În 2009, mărginenii au construit un pod de lemn într-o singură zi, sătui să aștepte de aproape un an ca autoritățile să le facă podul distrus la inundații.
Mobilizarea exemplară de atunci, care a ajuns chiar şi în presa internațională, nu a fost o întâmplare, un caz singular.
Monitorul de Suceava v-a prezentat în acest an mai multe reportaje făcute la Marginea, de la locul unor case înghițite de incendii.
Se lucra de zor. Zeci de oameni din sat, ortodocși, penticostali şi baptişi deopotrivă, munceau cot la cot, pentru a le ridica case noi consătenilor cărora focul le-a luat în câteva ore tot ce au agonisit o viaţă întreagă.
Cu toţii erau voluntari şi lucrau cu materiale de construcții achiziționate tot cu ajutorul unor oameni cu dare de mână din comună care nu au putut rămâne impasibili la drama sătenilor care au rămas fără un acoperiş deasupra capului.
Copiii ajutau şi ei la ce puteau, iar femeile au organizat o bucătărie de campanie unde făceau mâncare pentru armata de muncitori.
Peste 20 de case au fost distruse de foc în ultimul an, iar în câteva săptâmâni au fost ridicate la loc ca printr-o minune. O minune făcută de oameni pentru oameni.
În spatele acestor acţiuni umanitare ale mărginenilor s-au aflat trei persoane care au reuşit să-i mobilizeze pe toţi ceilalţi.
Este vorba de Arcadie Boicu, reprezentantul comunităţii penticostale, şi preoţii ortodocşi Vasile Varctic şi Vasilică Nicanor Leuştean.
Cei trei i-au adunat pe săteni, au făcut chetă prin comună, reuşind de fiecare dată să implice zeci de voluntari şi firme locale la ridicarea caselor distruse în incendiile din ultimii ani.
Părerea ta