În săptămâna de dinaintea Sărbătorilor de Paşti, în luna aprilie a acestui an, Marian-Ionuţ Sâicu, din satul Stâncuţa, comuna Zvoriştea, a fost diagnosticat de medici cu leucemie acută limfoblastică. O veste tulburătoare, căreia îi face greu faţă un adult, darmite un copil.
Viaţa lui Marian a luat, din acel moment, o altă întorsătură. Spitalul de copii „Sf. Maria” Iaşi, secţia Oncologie, i-a devenit a doua casă, locul în care este mai tot timpul „legat” la aparate (plasmă administrată prin perfuzii) şi dependent de curele de chimioterapie, analize şi investigaţii.
Prima internare, trei luni şi trei săptămâni
Totul a început, după cum ne-a povestit mama lui Marian, Maria Sâicu, cu o răceală mai puternică, cu febră, după care lipsa poftei de mâncare. „L-am dus mai întâi la medicul de familie, care i-a prescris un tratament pentru răceală. Copilul se simţea din ce în ce mai rău. Am mers la Spitalul Judeţean din Suceava, unde medicii, în urma unor investigaţii, i-au pus diagnosticul de leucemie acută limfoblastică. Pentru a fi siguri, medicii ne-au trimis de urgenţă la Iaşi, pentru confirmarea acestei boli grave. Rezultatele analizelor au dus la acelaşi diagnostic pus şi de medicii suceveni. De atunci, a început calvarul, pot să zic. Prima dată am stat cu Marian în spital, la Oncologie, trei luni şi trei săptămâni. Aproape tot timpul este în perfuzii şi face citostatice”, ne-a povestit mama băiatului.
Lupta cu celulele canceroase l-a lăsat fără păr
Lupta pe care o duce Marian cu celulele canceroase este abia la început. Copilul face tratament cu citostatice, în urma căruia i-au căzut părul, sprâncenele şi a slăbit foarte mult. Micile vizite acasă au fost o binecuvântare pentru băiat, pentru că reuşea, în câteva zile, să se întâlnească cu prietenii, colegii de clasă, deşi a întrerupt anul şcolar, încă din luna aprilie, din cauza bolii.
„Marian nu are voie să facă efort, să alerge, să se lovească, răceşte foarte uşor şi trebuie să aibă mereu grijă de el. Suntem la a patra şedinţă cu citostatice, tratament care este suportat greu de orice bolnav. Are vărsături, dureri de spate, leziuni ale mucoasei bucale, rană pe esofag, pete pe corp, uneori diaree. Este foarte greu. Leucemia impune şi un regim alimentar bogat în legume, fructe şi lactate”, ne-a mai spus mama lui Marian.
În aceste zile, Marian se află internat la Iaşi, unde va mai sta o perioadă, pentru chimioterapie. Speră ca măcar de Crăciun să fie acasă, după care să reia lupta cu boala, de pe patul de spital.
Un copil vesel, zglobiu, cum ni l-a descris învăţătoarea Simona Anton, de la Şcoala Gimnazială Poiana, un copil care nu a creat niciodată probleme şi nici nu a dat de înţeles că suferă de o boală aşa grea, Marian ne-a spus că cel mai mult îşi doreşte să se întoarcă la şcoală.
Speră să nu fie nevoie de transplant de măduvă
În spital, Marian îşi umple timpul citind poveşti, desenând, jucând diferite jocuri cu alţi copii aflaţi în aceeaşi situaţie ca el, copii pe care îi uneşte suferinţa, o boală cumplită, cancerul. Li se citeşte tristeţea pe chip. Cer îndurare, fără să o spună. Îşi doresc vindecarea, doresc o magie care să-i ridice din patul de spital. Unii reuşesc. Alţii, însă, se mută doar dintr-un spital în altul. Părinţii lui Marian speră ca fiul lor să nu treacă prin această situaţie.
Băiatul mai are de făcut încă două cure de chimioterapie. După cum ne-a povestit mama băiatului, medicamentele care tratează cancerul scad rezistenţa la infecţii şi au o toxicitate care poate cauza vărsături, greţuri şi dureri abdominale. Cu toate acestea, a mai completat femeia, este singura şansă ca Marian să se lupte cu cancerul. „Dacă, după ce vom încheia cele şase cure de chimioterapie, analizele vor ieşi rele, medicii recomandă transplant de măduvă, intervenţie mult mai grea şi foarte costisitoare, care se face la puţine clinici din România, mai mult în străinătate”, a concluzionat, cu nelinişte în suflet, mama băiatului.
Are nevoie de îngrijiri speciale şi multă afectivitate
Marian se află în evidenţa Serviciului de Evaluare Complexă a Minorilor cu Handicap, fiind încadrat, de la 1 noiembrie, la gradul I de handicap, cu asistent personal, cu diagnosticul leucemie acută limfoblastică, în tratament de chimioterapie. Veniturile familiei Sâicu sunt reduse, provenind din alocaţia minorului şi pensia de boală a tatălui, în valoare de 394 de lei. Familia mai are patru fiice mari, iar una dintre ele reuşeşte să-i mai ajute, celelalte având o situaţie materială grea.
Reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava ne-au spus că „minorul necesită îngrijiri speciale, alimentaţie bogată în vitamine, proaspătă, naturală şi trebuie să continue chimioterapia, conform indicaţiilor medicului specialist”.
Din ancheta socială realizată de Gheorghe Stoica, referent în cadrul Primăriei Zvoriştea, rezultă că „părinţii, chiar dacă se confruntă cu probleme de sănătate şi lipsuri materiale, tatăl fiind suferind de TBC, datorită relaţiilor de afecţiune şi grijă deosebită faţă de minor, nu doresc ca acesta să fie separat de ei, să fie dat la stat. Nici copilul nu-şi doreşte să fie luat din familie. Casa este proprietate personală a familiei, compusă din două camere. O cameră este încălzită cu sobă cu lemne, au un televizor şi două paturi. Locuinţa nu este racordată la reţeaua de apă potabilă. Nu deţin aragaz, maşină de spălat rufe, frigider, fapt ce îngreunează munca mamei”.
Ajutaţi-l pe Marian să învingă cancerul
Marian are nevoie de bani pentru a suporta o parte din tratament, pentru că, după cum ne-a spus Maria Sâicu, sunt medicamente care nu se găsesc în spital şi trebuie să şi le procure din farmacie. Costisitoare sunt şi drumurile la Iaşi, dar şi alimentele care ar trebui să compună un regim alimentar bogat în legume, fructe şi lactate. Cei care vor să-l ajute pe Marian-Ionuţ să-şi continue tratamentul, să lupte cu cumplita boală de care suferă, leucemie acută limfoblastică, să-i dea o speranţă de viaţă, să-l ajute să „omoare” celulele canceroase, să se întoarcă din nou la şcoală, să-şi vadă colegii, să alerge şi să se joace din nou, aşa cum o făcea acum şapte luni, când blestemul bolii l-a lovit pe neaşteptate, pot să doneze bani în contul RO54CECESV5308RON0958275 (pe numele mamei, Maria Sâicu). Pentru mai multe informaţii, puteţi să luaţi legătura cu mama lui Marian, la numărul de telefon 0740 756 839.
Părerea ta